Detta Jungjak är ett koreanskt grönt te från en liten familjegård i Hwagae i Hadong i Korea, det område som tillverkar de mest traditionella teerna i Korea. Gårdens teer har vunnit det mycket prestigefyllda förstapriset i områdets tefestival. Familjen har ett eget bestånd av semi-vilda buskar (lokalt benämns denna typ av te som yaseang-cha: vilt te), och deras teer är handplockade och tillverkade helt för hand. I Korea delas teer in i fyra kategorier vilka motsvarar skördeperioderna: ujeon, sejak, jungjak och daejak (daejak betecknar alla skördar som sker efter jungjak-skörden och omfattar därför enklare kvaliteer). Dessa är indelade efter månkalendern, vilken också ligger till grund för Kinas skördeperioder. Jungjak betecknar alltså den tredje plockningen på våren.
Koreanskt te är relativt okänt i väst, och det som vanligast exporteras är massproducerade teer av varierande kvalitet. Dessa teer är oftast ångade vilket beror till stor del på att ångning är lätt att göra i stor skala. Kommersiellt tillverkade koreanska teer kan vara handplockade, men de är i regel aldrig tillverkade för hand. Dessutom använder man kommersiellt anpassade underarter. Tegården bedriver hållbart jordbruk och använder varken bekämpningsmedel eller konstgödsel.
Ursprung: Hwagae, Hadong, Sydkorea. Skörd: Jungjak 2024.
Infusion
70-75°C
2-3 minuter
2,5 -3g
250 ml
mängd | 50g, 100g |
---|