Varukorg

No products in the cart.

Ujeon 20g

239kr

Slut i lager

Artikelnr: ujeon Kategorier: , Etiketter: ,
This product is currently sold out!

No worries! Please enter your e-mail address and we will promptly notify you as soon as the item is back in stock.

Great! You have been added to the waitlist for this product. Please check your inbox and confirm the subscription to this waitlist.

Vi har valt att  ta vårt Ujeon från en liten familjegård i Hwagae i Hadong som är det område som tillverkar de mest traditionella teerna i Korea. Gårdens teer har vunnit det mycket prestigefyllda förstapriset i områdets tefestival och familjen har ett eget bestånd av semi-vilda buskar (lokalt benämns denna typ av te som yaseang-cha: vilt te). Deras teer är handplockade och tillverkade helt för hand. I Korea delas teer in i fyra kategorier vilka motsvarar skördeperioderna: ujeon, sejak, jungjak och daejak (daejak betecknar alla skördar som sker efter jungjak-skörden och omfattar därför enklare kvaliteer). Dessa är indelade efter månkalendern, vilken också ligger till grund för Kinas skördeperioder. Ujeon betecknar alltså den första plockningen på våren och skördas före Gogu, som infaller den 20 april. Gogu är detsamma som “Guyu” i Kina – båda betyder “före regnen” och utgör ett viktigt datum vad gäller avgränsning av teskördar. Då Koreas klimat är kallare än Kinas är denna första skörd senare i Korea än i Kina.

Koreanskt te är relativt okänt i väst, och det som vanligast exporteras är massproducerade teer av varierande kvalitet. Dessa teer är oftast ångade vilket beror till stor del på att ångning är lätt att göra i stor skala. Kommersiellt tillverkade koreanska teer kan vara handplockade, men de är i regel aldrig tillverkade för hand. Dessutom använder man kommersiellt anpassade underarter.

Samtidigt finns i Korea teer som produceras småskaligt av små familjegårdar. Dessa små familjeodlingar återfinns i Hadong, det område där man först började odla te i Korea. Teerna skördas från semi-vilda buskar och både plockning och tillverkning sker för hand varför dessa hantverksteer betingar mycket höga priser och endast en mycket liten andels säljs utanför Korea. Som exempel kan nämnas att vi är de första från Europa som besökt denna prisvinnande gård. Tegården bedriver hållbart jordbruk och använder varken bekämpningsmedel eller konstgödsel.

Ursprung: Hwagae, Hadong, Sydkorea. Skörd: Ujeon 2024.

Infusion

  Temperatur:
70-75°C
  Tid:
2-3 minuter
  Mängd blad:
2,5 -3g
  Volym:
250 ml
mängd

25g, 50g